Bezoek aan de Kersentuin (Atalantahof 11, Utrecht Leidsche Rijn) op 8 juli 2023. Aanwezig: Marijke, Margreet, Monique, Kitty, Janneke (verslag) en Bert en Lineke van Stadsdorp.
We verzamelden ons om 9u op het Wolvenplein en fietsten samen naar Atalantahof 11, het projectgebouw van de Kersentuin (Kitty kwam met de auto). Daar kregen we een inleiding door één van de bewoners van het eerste uur, Gudule Boland, over de voorgeschiedenis en het idee achter de Kersentuin. Daarna hebben we een lange wandeling gemaakt door de prachtige tuinen. Het was een heel inspirerend bezoek.
De buurt de Kersentuin is na 7 jaar brainstormen gerealiseerd in Leidsche Rijn, met de bouw in eigen beheer. De ondersteuning door BIEB (https://bouwenineigenbeheer.nl) is daarbij erg waardevol gebleken. In totaal heeft het project 6-7 ton subsidie gehad. Er zijn 94 woningen, gemengd koop en sociale huur, groot en klein, sommige woon/werk, sommige gelijkvloers (voor minder validen). De woningen zijn duurzaam, flexibel en compact en voldeden 20 jaar geleden al aan de duurzaamheidseisen van nu. Er is daarbij een gezamenlijke parkeergarage en er wordt gebruik gemaakt van het autodeelplatform MyWheels. Milieumaatregelen die bij de bouw genomen zijn: Gebruik van duurzame en herbruikbare materialen, goede isolatie, zuidoriëntatie van de woningen, ideale dakhelling voor zonnepanelen, lage-temperatuurverwarming en stadsverwarming. De zonnepanelen en watertonnen zijn collectief ingekocht.
Er is een bewonersvereniging met bestuur en werkgroepen, en een VVE Er is een sterke sociale cohesie door een gemeenschappelijk projecthuis (met ontmoetingsruimte, vergaderruimte en wasruimte), gezamenlijk tuinonderhoud met hulp van ecologische hoveniers en een jaarlijks zomerfeest. Ook hebben ze een onlineforum met een eigen glasvezelnetwerk.
De buurt is veel groener dan de omliggende buurten doordat de twee straten voor de helft zijn afgesloten en zijn omgezet in tuinen. De overgebleven parkeerplekken zijn voor de helft beplant. Dit is mogelijk door de parkeergarage en het delen van auto’s waardoor er minder parkeerplekken nodig zijn. Verder zijn de privétuinen verkleind en is het overige samengevoegd tot een gezamenlijke tuin. Er is een grote daktuin op de garage, een echt bos, een kersenboomgaard, een speelbos, een groen amfitheater, kruidentuin, moestuin, zintuigentuin, bessentuin en heemtuin. Al met al veel inspiratie voor DWW en Wolvenplein.
Meer informatie is te vinden op https://kersentuin.nl/