22-09-2024

Samen in de boot in de Molenpolder

Bouwen aan een community

Naast overleg met de eigenaren en partijen die het Wolvenplein ontwikkelen (AM, gemeente, Levenslang BV, Woonin) en ledenvergaderingen bouwen we ook aan een community van leden door leuke en gezellige bijeenkomsten met elkaar. Eind september op een nazomerse zondag gingen we in de Molenpolder varen met gids Rommert (lid van DWW) en de Staatbosbeheer boot. Rommert is vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en wil zijn kennis over het gebied en de planten graag met ons delen. 

Vederkruid

Rommert vertelt ons over de legakkers waar de turf te drogen werd gelegd na het steken en hoe op die manier het gebied met zijn typische kenmerken gevormd is. Tijdens de tocht was het heerlijk stil en met de fluistermotor bleef het dat ook. Het water was glad en in het eerste stuk vol met ongelijkbladig vederkruid. Dit kruid bleef rond de rotorbladen van de motor hangen en moest een paar keer weg worden gehaald om weer een beetje tempo te kunnen maken. Nog een mooi weetje: Het is nogal tricky spul want juist erdoor heen varen zorgt ervoor dat het weer kan groeien. 

Op water lopen
We zijn onderweg gestopt en hebben op laarsjes, blote voeten en ander schoeisel gevoeld hoe het is om op water te lopen. Nou ja, op water, het is trilveen, een soort veen die bestaat uit een dunne en slappe ‘bodem’ die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of modder drijft. Daar maakten we ook kennis met een van de invasieve rivierkreeften, helaas zeer rijk vertegenwoordigd in het gebied. Een beauty trouwens. 

Tijdens ons rondje zagen we mooie vegetatie, waaronder de koningsvaren die op arme grond groeit. Het is een grote en opvallende varen in onze natte bossen en struwelen. De bladeren die uit de stamvormige wortelstok tevoorschijn komen, kunnen 2 soms bijna tot 3 meter groot worden.

Een heerlijke  middag in de stilte die we na ongeveer 2,5 uur afrondden om weer naar huis te gaan, net voor de regen. 

Ander nieuws

Bewoner

Snoeien op het voorplein 

Door Janneke Klein Lankhorst Woensdagavond 12 juni hebben Margreet, Carla en Janneke 2 uur op het voorplein van de voormalige gevangenis gewerkt (19-21u). Er staat veel opslag

Lees verder »