14-09-2017

Een open en gastvrije buurt met zorg voor elkaar

Bewonersvereniging De Witte Wolf, in 2015 opgericht, is al een tijdje bezig met ideeën voor de invulling van Wolvenburg. Hoe staat het met de plannen? Een gesprek met een paar betrokkenen.

Wilma Duitscher, voorzitter: “Wij zien een open en gastvrije buurt voor ons. Open door het bolwerk meer te betrekken bij de stad door openingen in de buitenmuur en een wandelpad langs de singel. Meer groen met een klein stadsparkje met bankjes en bomen waar de buurt van kan genieten.
Bestuurslid Albert Luiks benadrukt de monumentale waarde van Wolvenburg: “Zo’n prachtig gebouw, cultureel erfgoed, waar de uitdaging is om dit gebouw te herontwikkelen met verschillende functies. Een van de functies zou wonen moeten zijn. Ik woon nu 40 jaar in deze buurt, in een huis met drie verdiepingen en zou het fijn vinden om straks gelijkvloers te wonen en in de buurt te blijven. Ik wil graag dit woonproject helpen realiseren waarin we voorzieningen met elkaar en de buurt delen zoals een fietsenstalling en een ruimte voor het beoefenen van hobby’s of het houden van bijeenkomsten”.

Diversiteit in wonen
Met de hoge grondprijzen in Utrecht ligt het voor de hand dat er dure woningen en appartementen worden ontwikkeld. De Witte Wolf wil juist een diversiteit aan koop- en huurwoningen in 1 plan samen, waaronder sociale huur en middenhuurwoningen.
Wilma: De binnenstad is niet alleen voor de rijken. We prijzen ons gelukkig dat meer partijen onze visie delen. Zo wil woningcorporatie MITROS in ons plan een aantal sociale huurwoningen ontwikkelen.
Mitros wil haar huurders op verschillende plekken in de stad woningen kunnen aanbieden, dus ook in de binnenstad, en ziet kans om op Wolvenburg nieuwbouw neer te zetten. Kleine appartementen, waarbij toekomstige huurders betrokken worden en in een wooncoöperatie veel in eigen beheer doen.
Felix Seveneck, beleidsadviseur bij Mitros: “Ik heb veel bewondering voor De Witte Wolf, een groep bewoners die op deze bijzondere plek in de binnenstad iets moois wil maken wat open en toegankelijk is en niet alleen voor de happy few. Maar juist ook voor mensen met een kleinere portemonnee. De visie van De Witte Wolf op wat daar moet komen past goed bij de doelstellingen van Mitros. Daar willen we graag een steentje aan bijdragen.

Niet alleen wonen
De realistische herontwikkeling van de gevangenis tot een open en groene buurt kan niet alleen met de bestemming wonen. Daarom is er veel energie gestoken in het zoeken naar partners, die de visie delen.
Abbe Plijnaar, directeur Star Lodge Hotels: Ik vind het een waanzinnig mooi gebouw en voor mij is die uitstraling heel belangrijk. Daar zou ik niet veel aan willen veranderen. Een stadshotel zou ik ervan willen maken, met zowel luxe als sobere kamers, toegankelijk voor een brede groep mensen. Deze diversiteit sluit m.i. goed aan bij de visie van De Witte Wolf. De cellenstructuur kan behouden blijven met aanpassingen uiteraard maar elke kamer zou zijn eigen uitstraling moeten krijgen. En de geschiedenis van het gebouw moet terugkomen in het hotel, met beelden, objecten, teksten. Daarmee maak je het ook interessant voor de hotelgasten.

Een deel van het gebouw leent zich goed voor een bedrijvenverzamelgebouw. Omdat de voorwaarden waaronder het gebouw wordt aangeboden, nog onduidelijk zijn, zijn investeerders en ontwikkelaars positief maar afwachtend.
Wilma: We staan open voor een gesprek met geïnteresseerde partijen!

Ander nieuws

Bewoner

Snoeien op het voorplein 

Door Janneke Klein Lankhorst Woensdagavond 12 juni hebben Margreet, Carla en Janneke 2 uur op het voorplein van de voormalige gevangenis gewerkt (19-21u). Er staat veel opslag

Lees verder »