Geschiedenis

Navigeer over ons
Gevangenis Wolvenplein 1993 Bron: Utrechts Archief
Gevangenis personeel 1960 Bron: Utrechts Archief
Gevangeniscel 10m2 1998, Foto: Gerard van Wingerde/Utrechts Archief

GESCHIEDENIS

 

Samenwerkingen
Op het moment dat in 2014 het Huis van Bewaring aan het Wolvenplein in Utrecht werd gesloten, is binnen de vereniging van omwonenden  Stadsdorp Wolvenburg het initiatief Wonen in Wolvenburg gestart. Een jaar later is dit initiatief een bewonersvereniging geworden, met de naam ‘De Witte Wolf’; Verwijzend naar het beeld van de witte wolf op het voorplein van de voormalige gevangenis. De Witte Wolf heeft andere partijen gezocht voor het verder ontwikkelen van de plannen rondom het Wolvenplein. Deze samenwerking bleek succesvol en leidde tot het winnen van de tender(aanbesteding) bij het Rijksvastgoedbedrijf. in 2021. (Voor meer geschiedenis, klik hier)

Het pand zal een combinatie worden van Wonen, Werken en Horeca; een samenkomst van koop- maar ook (sociale)huurwoningen, een hotel met restaurant en de verhuur van werkplekken.

Projectontwikkelaar AM neemt de bouw- en verbouwingen op zich en investeerde samen met Levenslang.  Starlodge (bekend van Hotel Mitland) heeft het hotelgedeelte aangekocht en zal dit ontwikkelen en uitbaten. De Stadstuin exploiteerd nu al de werkplekken en exploiteren (of dit ook in de toekomst zal zijn is nog onduidelijk)en woningbouwcoöperatie WoonIn (voormalig Mitros) neemt de huurappartementen af en zal deze beheren.

 

Huis van bewaring het Wolvenplein

Het huis van bewaring Wolvenplein, of penitentiaire inrichting Wolvenburg, werd gebouwd in 1856 en bleef tot 2014 een functionerende gevangenis. Het is een prachtig, historisch gebouw en grotendeels een rijksmonument. Op het moment dat het Rijk besloot om de gevangenis niet meer te gebruiken als huis van bewaring werd er door de gemeente een zoektocht gestart naar een nieuwe invulling voor het gebied, dat meerdere functies zou moeten omvatten. Tussen 2014 en 2021 is het pand anti-kraak verhuurd aan verschillende partijen. Er zat tijdelijk een koffietent, een escaperoom, er waren werkplekken en ook andere grotere evenementenorganisaties zaten er.

 

Sinds 2021, na het winnen van de verkooptender, is ‘de Stadstuin’ begonnen met het verhuren van de cellen en andere ruimtes als tijdelijke werkplekken. Ook zitten er nu verschillende andere bedrijven waaronder een cateringbedrijf.

Voor meer geschiedenis over het terrein klik hier: http://www.wolvenburgutrecht.nl/gevangenis-wolvenplein-historie/

Handige links

Wolvenplein ontwikkelt

https://wolvenpleinontwikkelt.nl/nl/

De algemene website waar de meest actuele status van het project op de vinden is. 

Stadsdorp Wolvenburg http://www.wolvenburgutrecht.nl/

Dit is de vereniging van omwonenden van de buurt rondom de voormalige gevangenis, die ook meekijken hoe de herbestemming van de gevangenis vorm krijgt. Voor de historie maar ook voor actuele buurtinitiatieven, rondleidingen etc. 

Ontwikkelaar AM

https://www.am.nl/gevangenis-aan-wolvenplein-in-utrecht-gegund-aan-am-voor-herontwikkeling/

Informatie vanuit de gemeente

https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/wolvenplein-herontwikkeling/

Onze partners