22-07-2022

Bezoek Bikkershof 9 juli 2022 

Aanwezig: Marijke, Louke en Janneke (verslag)

De Bikkershof is een bijzonder mooie binnentuin die al sinds 1987 in zelfbeheer is door omwonenden. De hof is gelegen in Utrecht Noordoost, tussen de Bekkerstraat, Biltstraat, Bouwstraat en de Goedestraat. De Bikkershof is dagelijks van 9 tot 18 uur voor publiek toegankelijk vanaf de ingang aan de Goedestraat ter hoogte van nummer 25 en aan de Bekkerstraat ter hoogte van nummer 26.Op 9 juli was er om 15u afgesproken met de hovenier Rob van der Steen en Joyce Parlevliet; voormalige aanwonende die nog steeds zeer betrokken is bij de tuin. Rob was druk aan het metselen van een muurtje (foto) en zei dat Joyce ons zou rondleiden. Het is een prachtige tuin, opgedeeld in een sierdeel, 10 moestuintjes (zie foto) die ook grotendeels vol bloemen staan, een kleine boomgaard met zitje en een speeltuintje. 

Joyce vertelde ons wat over de geschiedenis van de hof. Op het terrein stonden vroeger twee automobielbedrijven die in 1979 werden verkocht aan de gemeente. De omwonenden hebben toen de gemeente (met moeite) weten te overtuigen dat hier een binnentuin moest komen in volledig zelfbeheer. In 1987 was uiteindelijk de officiële opening van de Bikkershof. De omwonenden kunnen lid worden van de tuin voor een zeer gering bedrag per jaar (nog geen tientje) en meehelpen met het onderhoud. Sinds 2010 hebben ze de hulp van ecologisch hovenier Rob van der Steen, met een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Een zaterdag per maand wordt er door omwonenden samen met Rob gewerkt aan het onderhoud van de siertuin. 

Lang niet alle omwonenden zijn lid van de Bikkershof en velen helpen ook niet mee aan het onderhoud. Gelukkig is er een kleine enthousiaste ploeg die voor het onderhoud zorgt. De tien moestuintjes worden elk door één vaste omwonende beheerd; als je een moestuintje wil gebruiken, betaal je een bedrag per jaar. Er zijn een paar kippen, loopeenden en konijnen (van 1995 tot 2006 heeft er ook een geit gewoond). In het huizenblok eromheen ligt ook een kinderdagverblijf die gebruik maakt van de tuin en veel plezier heeft van de dieren.

Het was al met al een heel inspirerend bezoek, met dank aan Joyce en Rob. De situatie op de Wolvenburg is wel een heel andere dan de Bikkershof, maar we hopen toch dat we “bij ons” een buitenruimte kunnen realiseren die dezelfde sfeer uitstraalt. 

Voor meer informatie over deze mooie tuin, zie http://www.bikkershof.nl/

Ander nieuws